Γεννήθηκε στην Κάλυμνο στις 10 Απριλίου 1960. Έχει καταγωγή από τα Χανιά της Κρήτης.

Μεγάλωσε στη Νέα Φιλαδέλφεια, από όπου αποφοίτησε από το Λύκειο της περιοχής.

Σπούδασε στην Ανώτατη Βιομηχανική Σχολή Πειραιώς, στο Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων.

Μιλάει αγγλικά.

Είναι παντρεμένος με τη δημοσιογράφο Νικόλ Ποφάντη και είναι πατέρας τριών κοριτσιών της Βίκυς, της Τζίνας και της Φαίης.

Έχει εργαστεί ως Γενικός Διευθυντής Ειδήσεων και Ενημέρωσης του «ANT1 TV», Διευθυντής του «MEGA Channel Κύπρου», Αρχισυντάκτης του «MEGA Channel Ελλάδος», Αρχισυντάκτης των ραδιοφωνικών σταθμών «ΑΝΤ1 FM» και «Super FM», Διευθυντής της Εφημερίδας «Ελεύθερος Τύπος», Αρχισυντάκτης των εφημερίδων «Βραδυνή» και «Ακρόπολη». Επίσης, έχει εργαστεί στις εφημερίδες «Ελευθεροτυπία», «Έθνος», «24 Ώρες» και «Κέρδος».

Διετέλεσε Εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας από τον Ιανουάριο του 2011 έως και τον Ιούνιο του 2012.

Εξελέγη Βουλευτής Επικρατείας της Νέας Δημοκρατίας στις εκλογές της 6ης Μαΐου 2012 και της 17ης Ιουνίου 2012.

Από τον Ιούνιο του 2012 έως τον Ιούνιο του 2013 συμμετείχε στις εξής Κοινοβουλευτικές Επιτροπές : πρόεδρος της Επιτροπής Εξοπλιστικών Προγραμμάτων και Συμβάσεων, μέλος της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων και μέλος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς.

Από τον Ιανουάριο του 2013 έως τον Ιούνιο του ιδίου έτους, διετέλεσε Πρόεδρος του Ινστιτούτου Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής.

Από τις 25 Ιουνίου 2013 έως τις 9 Ιουνίου 2014 διετέλεσε Υπουργός Εσωτερικών.

Στο υπόλοιπο της κοινοβουλευτικής του θητείας συμμετείχε ως μέλος στη Διαρκή Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης και στη Διαρκή Επιτροπή Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων.

Στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου 2015 ήταν υποψήφιος βουλευτής της ΝΔ στην εκλογική περιφέρεια Β` Αθηνών και έλαβε 19.600 σταυρούς.